top of page
Zoeken

Waarom kiezen voor houtskeletbouw bij een uitbreiding van een woning

Bijgewerkt op: 14 jan

Wanneer mensen een oude woning verbouwen, wordt deze vaak uitgebreid met een extra volume voor de leefkeuken, grotere leefruimte of een andere bestemming. Deze aanbouw kan voorzien worden als houtskeletbouw. 




De werking en voordelen van houtskeletbouw


Bovenop de betonplaat komen dan houten constructiekaders opgebouwd uit houten balken (een onder- en bovenregel met daartussen elke 50-60cm een stijl / voor de balken worden vaak SLS-profielen gebruikt bvb 38 x 180mm). 


Aan de binnenzijde worden OSB platen gevezen en aan de buitenzijde komt een vochtregulerende bekleding (celit platen of een gevelfolie, al dan niet uv bestendig).


Tussen de stijlen wordt de isolatie aangebracht. Dit kunnen glas- of rotswolplaten zijn, die verzaagd worden en dan met de hand geplaatst worden. Een andere optie zijn ingeblazen cellulosevlokken. Deze bestaan uit gerecycleerd papier en zorgen voor een perfecte vulling van de wanden.


Het dak wordt opgebouwd uit een balkenroostering, met daarop OSB platen. 


Om een warm dak te bekomen worden een dampscherm en harde PIR- of rotswol platen geplaatst bovenop de OSB platen, met daarop tot slot de dakdichting (epdm of roofing)


Een houtskeletbouw biedt het grote voordeel dat er geïsoleerd kan worden binnen de dikte van de draagconstructie, waardoor de volledige wanddikte een stuk kleiner is dan bij traditioneel metselwerk (hier is de opbouw: binnenspouwblad, isolatie, spouw, paramentsteen)


Een houtskeletbouw is ecologischer dan een traditionele bouw. Het hout komt uit duurzaam beheerde bossen, wandisolatie is meestal minerale wol (glas- of rotswol) of nog beter cellulosevlokken. Ook bij afbraak in de toekomst zal een groot deel van de constructie gerecycleerd kunnen worden.

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van cellulosevlokken heeft een houtskeletbouw vochtregulerende eigenschappen voor het binnenklimaat. 


Tot slot kan een houtskeletbouw erg snel opgetrokken worden. Het gaat om veel lichtere bouwmaterialen die gemakkelijk te hanteren zijn en er zijn geen droogtijden (geen mortel, bepleistering, beton.


De prijs van een houtskeletbouw ligt in de buurt van een traditionele bouw. 




Erwin is zelfstandig aannemer en specialist in bouwwerken in hout. Benieuwd wat hij voor jouw project kan betekenen?

Neem contact op!



 
 
 

Comentarios


bottom of page